Friday 22 February 2013

Norsko

Většina z vás mě zatím vůbec nezná, takže ještě nevíte, že jsem největší nadšenec do Skandinávie, zvláště do Norska.
Začalo to v mých 14 letech, když jsem jela do Norska s Tensingem a tam se, jak už to tak bývá, zamilovala do jednoho o rok staršího Nora :D Seznámili jsme se na bowlingu v Oslu, protože jsme byli oba ve stejné norsko-české skupince, a už od prvního dne z nás byla nerozlučná dvojka. I když nám to spolu nakonec nevyšlo, nadšení ze severských zemí (a chlapců:D) mě neopustilo.
Protože spolu naše sbory spolupracovaly, vídali jsme se s Nory každý rok. Fascinovali mě jak svým chováním, kulturou a řečí, tak i stylem oblékání, a já se díky nim začala měnit. Přestala jsem si barvit vlasy a nechala si svoji tmavou blond, začala se učit norsky a změnila styl oblékání. Protože jsem se jako samouk nedokázala donutit k pravidelnému učení, začala jsem chodit na norštinu k jedné paní učitelce a pilně ji navštěvovala celý rok, dokud mi neodjela, kam jinam než do Norska :D.
V létě 2011 se konalo další norské Tensingové turné a já samozřejmě nemohla chybět!
Dva týdny euforie způsobené severskou kulturou, přírodou a setkáním s kamarády mě jenom utvrdily v tom, že někdo z mých předků musel být nepochybně Viking ;)
Přestože si teď barvím vlasy na zrz a už dva roky nedobrovolně abstinuju od svých norských kamarádů, nadšení ze Skandinávie se mě pořád drží :) Osud tomu tak asi chce, protože jsem u nás v Ostravě narazila na norský pár, který se tady čerstvě přestěhoval, takže se teď vídáme skoro každý týden!
Ještě bych chtěla zmínit, že jsem blázen taky do Švédska, Finska, Dánska a Islandu, takže se v případě zájmu může objevit článek i o nich :)

Abych vám tohle povídání zpříjemnila, přikládám pár fotek z mého "skandinávského" života :)
A co vy? Máte nějakou oblíbenou zemi?










Upozorňuju, že tohle je jenom úvodní článek a časem toho bude o Norsku přibývat víc! :)

32 comments:

  1. vauuuv,to mame spolecnou "uchylku":)) Do Norska se strasne moc chci jednou podivat, je to muj velky sen. Momentalne studuju 4. rokem svedstinu na VS a vubec, jsem blazen do (skoro) vseho skandinavskeho, vcetne chlapu. :D

    ReplyDelete
  2. Jé, do Norska bych taky chtěla! Taky mám slabost pro severské země (kulturu/přírodu/chlapce:D), kromě tebou zmiňovaných i Rusko<3, což je trošku ironie, protože na druhou stranu miluju teplé a horké počasí.. Jinak s těma blond vlasama vypadáš úplně jinak a líbí se mi snad aji víc než ta zrz. A ten poslední outfit je boží!

    ReplyDelete
  3. Máma byla v Norsku loni na adrenalinový dovolený a strašně se jim tam líbilo! Maj taky nádherný fotky:) Já byla dvakrát v Dánsku. Musim říct, že mě ta země taky očarovala tou kulturou a mentalitou. Příroda jetam taky krásná,ale hlavně strašně milý lidé. Takže já se na další články o Skandinávii moc těšim:)

    ReplyDelete
  4. Tyhlety severské země jsou určitě moc zajímavé. Ráda bych je taky někdy navštívila, i když do nich nejsem takový nadšenec.

    ReplyDelete
  5. Od teď tvůj blog miluju ještě víc :D Taky jsem blázen do severských zemí .. Yes! :'))

    ReplyDelete
  6. krásné fotky!:) Muselo to tam být nádherné:)))

    ReplyDelete
  7. musim souhlasit, ta blond ti sluší víc :)
    Taky bych rada jela do Norska nebo někam podobně, je to hlavně úplně jiný než tady nebo v místech kam se jezdí normálně na dovolenou :))

    ReplyDelete
  8. "kuličky v Ikea" to rozsekaly :D

    ReplyDelete
  9. taky jsem rozhodně pro blond, ta ti slušela víc:)
    jinak Skandinávie mě vždycky lákala, ale já prostě nemám ráda zimu:D

    ReplyDelete
  10. Páni! Ani jsem netušila, že někdo to má stejně. Severská kultura mne sice uchvátila nedávno a do Skandinávie bych se chtěla někdy aspoň podívat anebo nejlépe tam zůstat po celý svůj život :-) Už žádná úmorná vedra....

    ReplyDelete
  11. Skandinávie, Island nebo Dánsko to jsou také moje vysněné země, na mě možná až moc zima, ale doufám že jednou se tam podívám :-) nějaký článek by si sem hodit mohla :-)

    ReplyDelete
  12. Norsko je skvělé, stejně tak i Švédsko, Finsko a Dánsko. Já jsem posedlá Kanadou asi šest let a nejde se toho zbavit. :D

    ReplyDelete
  13. Taky miluji Norsko, ale ještě nikdy jsem tam (bohužel) nebyla. Doufám, že se tam brzy vypravím. :) jinak pěkný článek.

    ReplyDelete
  14. Těžce jedu po angličanech. Co se dá dělat. Tím jejich přízvukem by snad svedly i futra u dveří!

    Jinak, z mého velice velice krátkého pobytu ve Švédsku jsem usoudila, že kluci tam jsou všelijaký (divní), ale holky jsou tam až na výjimky vcelku kočky. Nevím, jak to funguje v Norsku...snad ne podobně.

    ReplyDelete
  15. Já jsem do Skandinávie taky blázen, přestože nemám ráda zimu.) nejvíc mě fascinuje Dánsko. Jako zrzka se mi líbíš víc!

    ReplyDelete
  16. Tak ráda bych se tam taky podívala!

    ReplyDelete
  17. Ty JSI MŮJ ČLOVĚK!! Moc ráda bych tě poznala.Ve švédsku,norsku,dánsku jsem byla třikrát a naprosto mě to uchvátilo.Už se učím švédsky,francouzsky,rusky a anglicky.Plánuji,že se tam nastěhuji :-D.Co se týče třeba Švédů nebo Norů,musím uznat,že mají pro mě nehorázný sexypeal...v létě jsem měla takový románek a moc mě to chytlo.někdy si myslím,že opravdu z norska pocházím.Mám blond vlasy,světlou pleť a modré oči...zkrátka jsi mě nadchla,že někdo sdílí moje nadšení do skandinávie.mimochodem mám tak i zařízený pokoj :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juchjuch! A byl to Nor nebo Švéd? Já chodila s jedním Norem (ne tím, o kterém jsem psala) asi dva měsíce :D Jinak v pokoji mám jenom norskou vlajku, co ty?? Nebydlíš někde poblíž Ostravy?

      Delete
    2. Jsem z Frýdku-Místku,ale tem kluk byl švéd :)) naprostoo okouzlující švéd :D

      Delete
  18. Norsko musí být super země. Jednou bych se do některé ze severských zemí moc ráda podívala, nejlépe v zimě, to musí být nádhera. A blond vlasy ti slušely :)

    ReplyDelete
  19. mooc ti to sluší :) joo skandinávské země jsou supr!! :)

    http://fashionbynat.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  20. Já jsem nikdy k Norsku, severu a Skandinávii obecně netíhla a nikdy bych neřekla, že tady jednou budu žít :) Ale stalo se to, že jsem potkala vysokého, modrookého Nora, který se ukázal být tím nejlepším chlapem na světě :) Norsko je nádherné a já jsem ráda, že se právě tahle severská zemička stala mým druhým domovem :)

    ReplyDelete
  21. Severské země jsou nejlepšíííí !!!Škoda ,že tam je tak draho :( Jinak plánuji už dlouho se tam vydat ,přesněji chci něco takového... http://www.pangeotours.com/zajezd/evropa/norsko-dansko-finsko-svedsko/106/ Doporučíš mi to? Jakožto znalkyně? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vypadá to fakt dobře, jenom nevím, jestli do toho chceš investovat těch 36 000 Kč + další výdaje. Je to dobře naplánované, aby toho člověk viděl co nejvíc, ale není tam výlet na Preikestolen (což je úplně nejlepší místo!), ale zase je jasné, že nemůžete stihnout všechno ;)

      Delete
    2. No jo no,ale zase v tom jsou 4 státy, mám v tom ubytování, stravu a výlety na 20dní. Jelikož neumím jazyky a jediný sever, který jsem poznal je Polsko, tak si asi nemůžu moc vybírat :D Jinak samozřejmě ,že s partou lidí kteří ví co a jak je to lepší :P Ale nabízejí toho docela hodně i cesty na východ,Afriku atd. zajímavá cestovka s kladnými ohlasy. Lepší než se válet u hot. bazénu :P

      Delete
    3. Já právě nevím, jak se ty ceny pohybují jinde nebo celkově nemám přehled co je moc a co málo, takže v tomhle ti asi nepomůžu, ale program je hodně pestrý a zajímavý, takže bych do toho asi šla, pokud ti vyhovuje tahle forma zájezdu :) Ale určitě je Skandinávie dobrá volba, ta tě nezklame ;)

      Delete
    4. Si myslím :) děkuji. No cena, když jsem se díval jinde tak tu cenu bych dal za ubytování a stravu... a musel bych se starat sám ohledně dopravy,takhle vlastně cestovka šetří na tom, že spíš v těch jejich "hotelbusech" a stravuješ se se všemi kde jinde ,než zase v buse :D Ráno tě někde vyloží pochodíš co můžeš a v noci se jede dál. Já se tě chtěl spíše zeptat na ty místa zastávek,jestli je znáš a jestli stojí za to.Jinak samozřejmě že Preikestolen je nejlepšíí,znám jen z fotek, ale co se dá dělat... :)

      Delete
    5. Tak já byla jenom v Norsku, takže můžu referovat jenom o něm, ale podle toho, jaký je na tom zájezdu program by pro mě byly nejatraktivnějšími Kodaň, Stockholm, Uppsala, Umeå, Laponsko, Nordkapp, Lofoty (ty nejvíc!), Trondheim, Geirangerfjord, Cesta trollů, Lillehammer a Oslo, takže vlastně většina :D Vypadá to celé dost dobře, takže to docela schvaluju :D

      Delete
    6. Tak to jsem rád! Stačí dospořit, schrastit někoho s sebou a může se jet!Pak už jenom cesta na Himálaje,Saharu a můžu v klidu umřít :)

      Delete
  22. Haha, to jsou ty kuličky ve kterých se našlo koňské maso :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Předběhla jsi mě také jsem už měla v plánu malou dobráckou škodolibost!:D :)

      Delete