Sunday 17 November 2013

Ísland & Wien

Jak už jsem psala, v pondělí jsem byla s několika spolužáky ve Vídni na návštěvě na islandské ambasádě. Moc fotek jsme sice nenafotili, ale přináším aspoň to málo, co jsme stihli než se setmělo.
Všichni jsme se šíleně zamilovali do islandského velvyslance Auðunna Atlasona, který byl extrémně roztomilý díky své islandské angličtině a celkově to byl typický milý Islanďan.
Věděli jste, že Islanďanů je jenom 320 000? A že dostávají místo příjmení jméno svého otce s příponou -dóttir (dcera) nebo -son (syn)? Např. můj taťka se jmenuje Petr, takže já bych byla Karolína Petrsdóttir, ale kdybych měla bráchu, jmenoval by se příjmením Petrsson. Mají v tom tedy pořádný guláš, protože pak nemají ponětí, jestli jsou příbuzní nebo ne, a když s někým začnou chodit, musí si na internetu najít svůj rodokmen, aby se ujistili, že spolu nejsou v rodině.
Přidávám ještě tip na jednu super islandskou skupinu, která byla dokonce loni na Colours of Ostrava a je prostě nejlepší - jsou to Árstíðir! ♥

     



 To je on, nejlepší a nejmilejší fotograf Tomáš Brozman!

Nekvalitní, ale bohužel jediná fotka z velvyslanectví se třídou a Auðunnem Atlasonem
Árstíðir loni na Colours of Ostrava (to jsem tu prostě musela dát :D)

12 comments:

  1. To s těma příjmeníma máš ve více zemích, ve všech těch severských a i v Rusku to takhle mají, je to divný no :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No ono už je to z těch severských jenom na Islandu, protože v ostatních to zrušili. Teď se sice lidi třeba ve Švédsku jmenujou např. příjmením Eriksson, ale jmenuje se tak každý v té rodině včetně dcer, synů, manželek atd. + otec nemusí být nutně Erik ;) A v Rusku se to otcovo jméno přebírá jako prostřední jméno, ale příjmení mají zase v rodině stejné, takže se poznají podle toho posledního jména. :)

      Delete
  2. z fotek na mě působíš strašně roztomile a mile :-)

    ReplyDelete
  3. Opět ti to náramně sluší, máš prostě styl! :)

    ReplyDelete
  4. dazz: ale v Rusku ta část jména, která se odvozuje od jména otce, není příjmení, ale tzv. óčestvo, dává se to mezi jméno a příjmení, není ale problém podle příjmení poznat členy rodiny :)

    ReplyDelete
  5. S těmi jmény je to šíleně zajímavé,fakt jsem to vůbec nevěděla:))

    ReplyDelete
  6. Super oblečení. Na nakupování superlevných superkrásných kousků máš evidentně talent :) Jinak o těch jménech vím až od doby, co jsem v létě přečetla knížku Hruškadóttir Jany Šrámkové :)

    ReplyDelete
  7. S tim prijmenim je to teda vtipne :)).
    Moc pekny outfit, takove pastelove kombinace se mi hrozne libi :)

    http://wonderlandbynat.blogspot.cz

    ReplyDelete