Thursday 28 August 2014

Kräftskiva, björnbär a další dobrodrůža

Tak už jsem si našla kamarády! :D
Nakonec zvítězil Couchsurfing, kde dokonce oslovili někteří mě a ne jenom já je :D

Jako první mi napsali dva nejlepší kámoši - Axel a Douglas, což jsou teď něco jako moji bráchové, a chodíme spolu ven skoro každý den a zažíváme dobrodrůža :D


Mluvíme spolu JENOM švédsky, takže už konečně rozumím a začínám mluvit plynule. Už jsem byla i na dvou typicky švédských slavnostech, takže se teď cítím jako opravdová Švédka :D
Jednou z nich byla Kräftskiva, což je typická srpnová slavnost, při které se pojídají raci, a rozhodla jsem se, že to zavedu i u nás v Česku - každého raka tady Švédi musí zapít jedním panákem, což jsme teda my nedělali, protože bychom skončili hodně brzo :D TADY je ukázka ze seriálu Welcome to Sweden, o kterém jsem psala už minule, a přesně takhle vypadá Kräftskiva - doporučuju pustit od 1:44 ;)
Byla to zároveň narozeninová oslava Douglase (mimochodem jsem tady 11.8. oslavila svoji 22. narozeninu!) a jedli jsme i typický švédský Princeznin dort, který jsem v ten den pasovala na nejlepší dort na světě!
Mimochodem - jako další typická švédská "pochoutka" mě příští týden čeká surströmming, což je extrémně páchnoucí fermentovaný sleď - super článek na toto téma si můžete přečíst tady.












Druhou slavností byla sešlost Douglasových sousedů, kde se hodně jedlo a pilo (jako na všech Švédských slavnostech) a odkud jsme pak v noci v lehce povzneseném (haha :D ) stavu s Douglasem jeli na dvojkole zpátky domů :D



Taky jsme byli na Äventyrsminigolfu (= "Dobrodružný minigolf"), což je prostě normální minigolf s tím rozdílem, že vám ten míček pořád padá do všemožných jezírek a keřů, které tam mají - padají vám tam obzvlášť často, pokud jste z Česka a máte zrz vlasy - vypozorováno!




S Axelem jsme zase projeli na kole celý Falkenberg a sbírali björnbär (=ostružiny), protože pokud nesbíráte brusinky/borůvky/ostružiny nebo jakékoliv jiné bobule, nejste opravdoví Švédi :D







Přes Couchsurfing jsem se seznámila taky s Evelinou a Nicklasem, kteří jsou úplně nejmilejší pár, který jsem kdy potkala! No posuďte sami - úplně ňuňuňu! :D


Byli jsme spolu na pouti, kde jsem na bleším trhu sehnala dvě super vintage kabelky za 20 SKR/kus, což je v přepočtu 60 Kč za jednu! Sice pak začalo pršet, ale tady se počasí vůbec neřeší - prostě si vezmete deštník nebo pláštěnku a pokračujete dál - navíc můžete pořídit ladící pláštěnku i svému pejsanovi, jako to udělala Evelina s jejím psem Ragnarem, a je všechno hned větší zábava :)





(jedna ze zmiňovaných kabelek z blešího trhu za 60 Kč - no nekup to! :D)

Taky tady za mnou přijel Tomíček, který si udělal takový dvoutýdenní Eurotrip za architekturou a kromě Falkenbergu strávil několik dní v Berlíně a Kodani. Na rozdíl ode mě se odvážil koupat v Kattegatu, takže si zaslouží respekt! :D
Jo a taky je teď Tomíček slavný! Dostal se totiž mezi 40 nejlepších, kteří budou mít výstavu na třetím ročníku přehlídky POKOJE! Juchjuch! Více na tomascech.com nebo na jeho Facebooku :)






A jak trávíte poslední dny prázdnin vy? 
Jedli jste někdy raky nebo dokonce surströmminga?
Napište mi to!

21 comments:

  1. Notýýýjo, krása! Tak příští prázdniny to vidím na Švédsko... :D

    ReplyDelete
  2. Jee tobe to tam tak slusi a tvejm novejm houmis taky :) Tak je hezky svedsky pozdravuj, urcite budou mit radost ze se libi holkam v cesku :D

    ReplyDelete
  3. Neee Kájo nejez to! A když už, tak aspoň sežeň recept na ten super čuper dort ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neboj, přežila jsem :D A s tím dortem je piplačka, radši si ho dáme v IKEA, tam ho mají ;)

      Delete
  4. Tyjooo, to máš úplně skvělý, tolik zážitků a dobrého jídla! Doufám, že se tady ve Francii taky brzo seznámím a budu zažívat podobné věci, co ty :) Tak užívej dál!

    ReplyDelete
  5. Jee! Na tvém blogu jsem byla naposled asi před rokem a koukám, co se všechno změnilo :) Moc ti to sluší a Švédsko vypadá úžasně! Taky tam teď jedu (ale bohužel jen na dva dny) do Malmö a hrozně se těším! Zkoušeli jsme taky najít někoho přes CS, ale všichni jsou zrovna pryč anebo neodepisujou:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jé, děkuju moc! Jak bylo v tom Malmö nakonec? Já tam mám právě nabídku jet jako au-pair, tak o tom uvažuju, ale když oni tam mají hrozně dementní dialekt :D Ale zase je to studentské město a hezky na jihu, tak nevím - jak se tam líbilo tobě?

      Delete
  6. Ahoj Kajo, zrovna vcera jsem se vratila z dovolene ze Svedska, snad jsi moc nepsikala, jak jsem si na Tebe obcas vzpomnela :) bylo tam nadherne, prekrasna priroda. Btw raky jsme taky jedli :) a surströmming na me ceka doma v lednici - baleni je obri, tak musime vymyslet, s kym budeme hodovat :)) mej se krasne, Veronika.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je hezké, že sis na mě vzpomněla :) Jak to dopadlo se surströmmingem? Já, ač jsem největší fanynka všech možných ryb na všechny možné způsoby, jsem měla co dělat, abych snědla aspoň jedno sousto a ti moji Švédi se na to vykašlali úplně a ani neochutnali - smrdí to fakt šíleně :/ Ale raci jsou super, nedávno jsem si je dávala v IKEA, co na ně říkáš ty?

      Delete
  7. miluju tvoje články :) a alespon díky tobě se nachvilku vždycky přenesu do ciziny :) teu

    ReplyDelete
  8. tak ty fotky jsou suprové =)

    ReplyDelete
  9. Krásne fotky :D
    http://rebekalifesryl.blogspot.sk/

    ReplyDelete
  10. Moc hezké fotografie, gratuluji ti ke švédštině, mě nejde ani angličtina, jinak moc hezké šála a super ubrousku s rakem;)

    ReplyDelete
  11. No to je super :) Mě se teda Švédi i Švédky celkově líbí...příjde mi, že jsou tak nějak obecně víc upravení a styloví, než některé jiné národy, včetně nás :) pozoruješ to tam?

    http://fashion-lists.blogspot.cz/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Přesně, upravení a styloví - všichni tam nosí takové ty basic kousky a nikdy nejsou přeplácaní, nosí hlavně černou, šedou, bílou, béžovou a tmavě modrou, všichni kluci tam krásně voní a víc o sebe pečují, všechny holky tam mají super vlasy (a ostatně i kluci, hlavně se nebojí střihů!) a celkově jsou seveřani v tomhle hodně specifičtí a jdou často, díky svému stylu, na první pohled rozeznat od jiných národností ;)

      Delete
  12. Teď jsem po dlooouhé době narazila zase na tvůj blog a ještě, že se tak stalo! Musím ti to prostě napsat... vypadáš úžasně spokojeně, až mě to v jednu chvíli neskutečně dojalo :) Máš tam kamarárady, na nic si určitě nestěžuješ, vypadá to, že jsi zapadla... no být mnou, už se snad ani nevracím :D Jsem strašně ráda, že se tvůj sen splnil, ach ach, fakt to z tebe uplně vyzařuje!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju moc, teď jsi mě dojala zase ty :) Já už jsem sice přijela, byla jsem tam jenom 2 měsíce, ale nechtělo se mi od tama vůbec a musím tam co nejdřív zase odjet a zůstat nejlíp navždy :D Ještě jednou moc děkuju za zprávu, potěšila jsi mě úplně nejvíc :)

      Delete
  13. Děkuju moc všem za komentáře, jste nejlepší! :)

    ReplyDelete