Monday 19 October 2015

Život au-pair: Epizoda 6

A bylo to tady - po necelých 6 měsících jsem se chystala na prázdniny domů do Česka s tím, že se zpátky do Stockholmu vrátím za 5 týdnů a uvidí se, jak budu dále pokračovat.

Tím, že jsem skončila se školou nepřicházelo v úvahu, že bych se vrátila zpátky k našim a nechala se jimi živit nebo si hledala práci u nás. Taky jsem ale věděla, že pracovat jako au-pair už moc dlouho psychicky nezvládnu, a jak se postupem času hromadily všechny naše konflikty se švédským taťkou, začala jsem uvažovat o jiné práci a hlavně o novém bydlení.
Největší překážkou bylo právě to bydlení, protože najít volný byt ve Stockholmu a nečekat na něj několik měsíců nebo i let, je asi tak pravděpodobné jako kdyby zítra Okamura adoptoval rodinku syrských uprchlíků.
Jenomže se stal tak trochu zázrak, protože Lenka dostala super nabídku bydlet v jednom krásném dvoupokojovém bytě v centru Stockholmu, který by měla sama pro sebe a platila za něj tolik, co doposud platila jenom za jeden pokoj na Lidingö - no a tak jsem se téhle příležitosti chytla a tohoto jejího předchozího bydlení se ujala.
Domluveno to bylo tak, že jakmile se po prázdninách vrátím zpátky do Stockholmu, budu už bydlet sama - tedy až na spolubydlícího Martina, typického vysokého blonďatého modrookého Švéda, který pracuje v rádiu a pouští si celé dny hudbu na plné pecky ;)

Jak to ale udělat s prací? Z čeho budu platit nájem, jídlo a celkově všechno, co se týče mého (pře)žití?
Jako au-pair jsem si u své švédské rodiny vydělala 4500 SEK měsíčně, což bylo přesně tolik, kolik by mě stál nájem nového bytu a nezbyly by mi žádné peníze na dojíždění, jídlo a další nutnosti, takže tahle varianta nepřipadala v úvahu.
Jak to teda udělat?
Nakonec jsem to vyřešila takto: zaplatím první nájem - tím pádem budu mít jistotu, že mám měsíc kde bydlet, a během této doby si buď najdu novou práci a budu schopná se uživit, nebo to jednoduše nevyjde a já se vrátím ke své au-pair kariéře/odjedu zpátky do Falkenbergu/prostě vymyslím nějaký úplně nový super plán, jak naložím se svým budoucím životem tak, abych byla spokojená.

Tak jsem se sbalila, rozloučila s rodinkou a odletěla na léto do Česka.
Když se vrátíte po takové době zpátky domů (dobře, bylo to jenom půl roku, ale i tak to byla nejdelší doba mimo domov v celém mém životě), je to jako se zababušit do peřiny, pít horké kakao a jíst zapečené tousty se sýrem, šunkou a kečupem (takhle já si totiž představuju pocit štěstí :D).
Člověk se konečně může zase v klidu nadechnout a cítit se uvolněně, klidně a v míru :D
Nemusíte se bát, že vás někdo vyhodí z práce/z domu/ze země a víte, že je všude kolem vás jenom rodina a kamarádi, které dobře znáte a kteří by vám v případě náhlého nervového zhroucení pomohli a stáli při vás.
Doma je prostě doma, a i když jsem se rozhodla přestěhovat a žít jinde, vždycky to pro mě bude místo, kde se budu cítit nejvyrovnaněji a nejbezpečněji ze všech míst na celém světě.
Celé léto jsem tedy strávila s rodinou nebo kamarády a nabrala energii, kterou jsem potřebovala k novému začátku zpátky ve Stockholmu.
S rodiči a mým mladším a moudřejším já, Esťourem, jsme odjeli na týden na Fuerteventuru, což bylo přesně to, co člověk potřebuje po půl roce ve studeném Švédsku, a pak to byl prostě měsíc plný letních radovánek jako je dělání hvězd a stojek na zahradě, chození po horkém asfaltu naboso, nočního plavání, letního kina, grilování, hraní stolních her do brzkých ranních hodin a mnoho dalšího včetně Colours of Ostrava, takže jsem měla celý červenec o zábavu postaráno.
5 týdnů uběhlo jako voda a já se zase balila do Stockholmu - naši mě samozřejmě zase přemlouvali, ať zůstanu doma a najdu si práci v Česku, ale já už byla v myšlenkách zpátky na severu - v novém bytě s nějakou novou supr prací a vzrušující budoucností před sebou.
Tak jsem tedy odjela a začala svůj nový samostatný život tady ve Stockholmu, na ostrově Lidingö, konečně ve (skoro)vlastním bytě!
Každý den jsem rozesílala desítky e-mailů, volala na miliony různých míst s volnými pracovními pozicemi, chodila se svým životopisem od jednoho místa ke druhému, až se mi po týdnu ozvali z K25, což je restaurace v centru Stockholmu, kde spolu žije v symbióze 11 malých fast-food stánků:

Caffé NERO - italská kuchyně & káva
Lilla Vigårda - burgery
COMBO - všechno možné od švédských masových kuliček až po asijskou kuchyni
SNACK BAR - kebab na všechny způsoby
Grekturken - falafel, hummus, tzatziki, plněné lilky, jehněčí masové kuličky,...
Panini Internazionale - všechno možné od snídaně po večeři - panini, saláty, wrapy, veganské a vegetariánské speciality, dezerty,...
LisaPåVäg - ryby a plody moře na všechny způsoby
Beijing8 - čínské dumplings & čaj & koláčky štěstí
Zócalo - mexická kuchyně
Hattori - sushi
YOI - asijská kuchyně & bubble tea

Zrovna hledali někoho do stánku Grekturken a ozvali se mi potom, co jsem zareagovala na jejich nabídku práce na Facebooku, a bylo to!
Za 3 dny jsem už stála "na place", připravovala saláty, učila se, jak používat pokladnu a celkově všechno, co bylo potřeba.
Tak, a je to venku!
Už je to více než 2 měsíce, co tady pracuju a s au-pairingem se to nedá srovnat - o tom ale zase příště!

Omlouvám se za dlouhou prodlevu, mám nějaké období, kdy se neumím vyjádřit tak, aby to znělo "hezky česky", což je někdy docela problém, když člověk píše blog. 
Ale nebojte, snažím se s tím něco dělat, jenom to prostě někdy skončí tak, že píšu 4 hodiny v kuse a pak to všechno zase celé smažu, protože se mi to vůbec nelíbí a mám pocit, že melu páté přes deváté.
No nic, zatím se mějte a další epizoda už bude o úplně nové etapě mého života, a to o opravdové práci, (ne)vycházení s penězi, bydlení v bytě se Švédem, dumpster divingu a mnoho dalším!

11 comments:

  1. Super Kájo :) zase jsem to zhltla :) vážně moc obdivuju, že si jdeš za svým :) měla bys koučovat na toto téma, byla bych první zákazník :D

    ReplyDelete
  2. Kajo, moc peknej a zajimavej clanek (stejne jako vsechny tvoje clanky, bomba) mas zajimavej zivot, kterej me bavi a vzdycky kdyz si prectu co jsi napsala se usmivam, jen tak dal :-) drz se, a mej se hezky... Teu :-)

    ReplyDelete
  3. Jsem zvědavá na pokračování :)

    ReplyDelete
  4. fajn článok ... obdiv. :)

    ReplyDelete
  5. Myslim, ze mam lasku ke Svedsku stejnou jako ty :) planuji jet jako au pair, ale musim prerusit skolu a pevne doufam, ze se vratim dostudovat, a pak uz snad navzdy zit ten svedsky sen :))

    ReplyDelete
  6. Zajimavy clanek, opravdu od srdce. Jsem rada, ze jsem na tvuj blog narazila :)


    www.poshlife.cz

    ReplyDelete
  7. Ahoj, tak jak to s tebou vypadá, netrpělivě to tu kontroluju a čekám pokračování! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, moc ráda bych napsala, že to bude brzy, ale fakt nevím, kdy se tady objeví něco nového, protože se toho zase stihlo přihodit asi milion a já teď asi zažívám další etapu svého života, o které budu psát v následujících článcích tady na blogu. Moc mě těší, že někoho můj blog ještě zajímá, jenom to je se mnou a psaním dost špatné, takže spíš přijeďte za mnou tady do Stockholmu a já vám to povím naživo a bez několika měsíčních přestávek! :)

      Delete
    2. Když to tam vydržíš ještě 6 let, než dostuduju, tak pak klidně :D

      Delete
  8. Skvělý článek :)
    http://dailyinspiration.cz/

    ReplyDelete